Sivut

keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Googlen muistikirja - apua kahden tietokoneen loukussa elävälle

Elän kahden tietokoneen loukussa. Ensimmäiseksi ratkaisuksi ehkä tulisi mieleen tarjota jonkinlaista vertaisverkkoviritystä, mutta se ei oikeastaan ratkaise ongelmaani. Kaksi konettani on käytössä erityyppisissä projekteissa (myös eri käyttöjärjestelmät, erilainen ohjelmakokoonpano yms.), joten työtiedostojen siirtely ei ole ensisijaista. Muistitikku on siihen tarkoitukseen toistaiseksi riittänyt ja samalla tulee varmuuskopiointikin hoidettua. Eikä verkko auta siinä vaiheessa kun olen pois kotoa. Myöskään kirjoittimien vuoksi verkkoa ei tarvita. Oma printterini on sellaista mallia, että siitä saisi verkkokirjoittimen vain soutamalla keskelle Tuomiojärveä ja laskemalla sen verkkoon käärittynä veteen.

Sähköpostit hoituvat esimerkiksi jättämällä toisen koneen asetuksin viesteistä kopiot palvelimelle tai hyödyntämällä kahta ensisijaista sähköpostiosoitettaan ja webmail-ratkaisua, joka on tarjolla web-hotellini puolesta. Kalenteria pidän useimmin käyttämääni koneeseen asennetussa Outlookissa ja pärjään synkronoimalla vastaavat tiedot puhelimen kalenterin kanssa. Minulla on ollut koeasennuksena käytössä myös Microsoft Office Groove, joka olisi erinomainen työväline tietyin reunaehdoin. Groove on nimittäin suhteellisen kallis siihen nähden, mitä saisin siitä irti. Sen todellinen hyötykäyttö edellyttäisi myös sitä, että yhteistyökumppaneillani olisi Groove eivätkä he siihen lisenssiä hankkisi vain sen vuoksi, että minä pyydän.

Tärkeimmäksi siirrettäväksi tiedoksi ovat osoittautuneet linkit ja kirjanmerkit sivuista, joita löytää monesti sattumalta juuri siinä toisessa koneessa työn alla olevaan projektiin liittyen. Google-muistikirja on kuin mittatilausratkaisu tähän ongelmaan. Sovellus on ollut saatavilla jo pitkän aikaa ja kevättalvesta 2007 alkaen myös suomenkielisenä versiona. Muistikirjaan voi tallentaa leikkeinä linkkejä, tekstiä ja kuvia. Leikkeisiin voi liittää tunnisteita ja vapaamuotoisia kommentteja. Muistikirjasovelluksen sisälle voi luoda useita pieniä muistikirjoja, joten asioita saa ryhmiteltyä haluamiensa otsikoiden alle ja tunnisteita käyttämällä jaottelua voi vielä tarkentaa. Muistikirjan käytön voi aloittaa Googlen käyttäjätunnuksella ja omia muistiinpanojaan voi lukea mistä tahansa, mikäli käytössä on Firefox tai IE ja tietenkin myös Google Chrome. Halutessaan muistikirjan voi myös jakaa samassa projektissa toimivien kesken tai tehdä siitä täysin julkisen.

Jotta muistikirjasta saisi kaiken hyödyn irti, kannattaa ladata selaimen lisäosa, joka on saatavilla sekä Firefoxille että IE:lle. Käyttövinkkejä Chromea varten löytyy artikkelista OMG Google Chrome. Lisäosan kanssa sovelluksen peruskäyttö (mm. leikkeiden lisääminen ja muistiinpanojen tekeminen) onnistuu kätevästi muistikirjan toimiessa pienennettynä. Tällöin se odottelee selainikkunan oikeassa alakulmassa ja on helppo ottaa käyttöön kuvaketta napsauttamalla. Esimerkiksi tärkeän verkkosivun ollessa auki, muistikirjan Leike-painikkeella osoitteen saa lisättyä linkiksi ja samalla aukeaa tila muistiinpanon kirjoittamista varten. Minulla on kokemusta muistikirjan käytöstä yhdessä Firefox-selaimen kanssa, jota suosittelen muutenkin mm. saatavilla olevan lisäosavalikoiman vuoksi. Ainakin Firefoxissa voi käyttää myös leikkeen lisäämiseen pikavalikon komentoa Tee tästä merkintä Googlen muistikirjaan. Jos sinulla on kokemusta muistikirjan käytöstä IE:n kanssa, kertoisitko niistä vaikka kommenteissa niin tulisi sekin puoli näkyville.

Se mitä tietoa tämä sovellus sitten jättää käyttäjästään Googlen tietokantoihin, jää vain kuviteltavaksi. Toisaalta minun muistikirjani toimisi lukijalleen erinomaisena unilääkkeenä, joten en ole mahdottomasti murehtinut tätä puolta. Googlen mainokset siedän vastineeksi hyvistä työkaluista ja mainostajien ajatuksenkulkujen arvailu on joskus aika huvittavaakin.

Ellet jo ole kokeillut Googlen muistikirjaa ja tunnistat kahden koneen loukussa elämisen ongelman, suosittelen vilkaisemaan.

Lisätietoja ja ohjeita : http://www.google.com/intl/fi/googlenotebook/faq.html

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

on muuten ihan kätevä mutta mobiilisovellusta tässä nimenomaan jään kaipaamaan

Outi Lammi kirjoitti...

Se olisi kieltämättä näppärä. Ehkä sellainen vielä nähdään; mobiililaitteet eivät ainakaan vähene lähitulevaisuudessa joten sovelluksillekin on tarvetta.