Sivut

tiistai 5. toukokuuta 2009

Sähköpostisuoraa vai blogi?

Saan jonkin verran sähköpostia, jota voisi kutsua markkinointiviesteiksi tai ehkäpä asiakasviesteiksi. Niiden lähettäminen on tietyin edellytyksin (myös Finlex) ihan laillista toimintaa ja jokusen kerran on tullut vapaaehtoisestikin laitettua rasti ruutuun, jolla ilmoitan olevani halukas vastaanottamaan tietoa uusista tuotteista, päivityksistä yms. Ilmeisesti nämä asiakasviestit pitää saada halutessaan loppumaan, vaikka laiskemmat yksilöt (viheltelee!) turvautuvat mielellään myös suoran Outlook-säännön tekemiseen torpatakseen ei-kiinnostavan postittelun. (Tulipa mieleeni, että pitäisi hankkiutua pois sähköpostilistalta, joka ilmoittelee liikunnanohjaajien koulutustilaisuuksista. Älkää edes kysykö, miten olen sellaiselle päätynyt, en oikeasti tiedä.)

Alhainen kynnys luoda deletoivia sääntöjä tai kiskaista markkinointiviesteiksi tulkitut roskikseen jo otsikon perusteella ei ole mitään boikotointia, kyse on rajallisen luonnonvaran eli ajan priorisoinnista. Luen ne asiakasviestit, joissa arvelen olevan tarpeellista tietoa tai jotka lähettäjän nimestä osaan yhdistää sillä hetkellä tärkeään. Näitä on vähän. Markkinointi- ja myyntiviesteiksi tulkittavat viestit saavat äkkilähdön luultavasti monelta muultakin, koska ihmiset a) saavat muutenkin paljon sähköpostia ja b) joka ämyristä lykkää markkinointiviestintää 24/7. Kummastelen kovin miksi useampi yritys tai yhteisö ei ole jo vaihtanut harakoille menevää sähköpostimarkkinointia esimerkiksi bloggaamiseen. Monikohan nyt ajattelee, että onpa typerä tuo eukko! Blogiin tullaan vapaaehtoisesti. Ihmisiähän pitää muistuttaa, herätellä ja houkutella, jotta ne kelvottomat ostaisivat. Olenko sitten poikkeus, koska haluan toimia omaehtoisesti koettujen ostotarpeiden pohjalta? En usko! En varmasti ole yksin siinäkään, että haluan päättää itse mistä teen ostoksia ja kuinka kauan aikaa käytän eri vaihtoehtojen vertailuun. Kun ryhdyn shoppailemaan, käytän tiedon hakemiseen ihan muita kanavia kuin sähköpostin Saapuneet-laatikkoa ja tämä koskee shoppailuani niin yksityishenkilönä kuin yrittäjänä.

Sähköpostilla markkinoiva yritys haaskaa enimmäkseen asiakkaan aikaa, mikä ei ole omiaan edistämään positiivisten mielikuvien syntymistä yritystä kohtaan. Bloggaava yrittäjä ei joudu toiminnastaan kertoessaan häiritsemään samalla tavoin kuin sähköpostia lähettämällä. Asiakkaiden saaminen blogin lukijoiksi vaatii kieltämättä ponnisteluja ja aikaa, joten pikavoittoja tavoitteleva älköön vaivautuko. Blogiin on tuotettava asiakkaita kiinnostavaa sisältöä, pelkästään hintatiedot tuskin keräävät montaakaan palaavaa kävijää tai houkuttavat tilaamaan syötteen. Mutta kuten mm. Anja Alasilta toteaa yritysbloggaajille suunnatun Blogi tulee töihin -kirjan(* verkkosivun artikkelissa:

"Bloggaukseen on järjestettävä aikaa karsimalla vanhoja kirjoitustöitä tai joitain muita töitä."
Jos esimerkiksi sähköpostiviestit joka tapauksessa jäävät lukematta, eikö niiden kirjoittamiseen käytetty aika ole katsottavissa hukkaan heitetyksi ajaksi, jota voi yhtä hyvin karsia työlistaltaan. Ja jos muutos kuulostaa liian rankalta: eihän sähköpostiyhteydenpidosta tarvitse kokonaan luopua, blogia voi käyttää sen tukena vähentämässä sähköpostisaasteen määrää. Ja asiakas kiittää!

Blogin teho on hyvässä sisällössä: Kun asiakas oppii siihen, että blogiin ilmaantuu säännöllisin välein kiintoisaa luettavaa, hän seuraa blogia. Tätä kautta hänelle on mahdollista antaa myös tietoja uusista tuotteista yms. Tyylikkäästi, nykyaikaisesti ja ärsyttämättä.

*Tässä on taas yksi mielenkiintoinen kirja, jota en ole valitettavasti vielä ehtinyt lukemaan, mutta joka on listalla "ehdottomasti luettavat". Viimeistään kesällä!

6 kommenttia:

Hanne kirjoitti...

Mielenkiintoinen näkökulma!

Totta, että sähköpostia tulee tuhottamat määrät. Pääosa siitä on roskapostia (siis tosiroskaa). Tulee sieltä mielenkiintoisiakin viestejä, joiden mielenkiinnon minäkin päättelen muutaman sekunnin aikana otsikosta.

Blogissa on se ongelma, että se pitäisi linkittää johonkin. Onhan blogilista. Mutta siellä on 20 000 muutakin bloggaajaa. Yrittäjillä pitäisi olla oikeastaan joku oma paikka, johon voisi linkitellä.

Outi Lammi kirjoitti...

Tuo yrittäjien "oma blogilista" olisi kieltämättä hyvä ajatus. Blogit eivät hukkuisi nimettömien "avautumisblogien" joukkoon. Toisaalta blogin osoitetta voi laittaa näkyviin vaikka sähköpostin allekirjoituksessa, silloin kun sitä lähettelee.

Yksi este blogien "vakavammalle" markkinointikäytölle voi olla se, että suurin osa ihmisistä pitää vielä bloggaamista jonakin ei-vakavasti otettavana, vaikka samaan aikaan edelläkävijät näyttävät vähän kyllästyneen blogeihinsa. Toisaalta asiat muuttuvat ja se mikä eilen oli jotakin kummallista (kuten nyt omalla nimellä kirjoittelu nettiin), muuttuu ihan normiksi.

Satu Vesterinen kirjoitti...

Tämä kirjoitus oli täyttä asiaa. Myyntiä ja markkinointia pitäisi rohkeasti siirtää uusille kanaville, sillä sähköposti alkaa olla tukkoinen ja tehoton.

Olen Hannen kanssa samaa mieltä, että blogi jää liian helposti omaksi saarekkeekseen. Yritysblogin markkinoinnissa ja tunnettavuuden lisäämisessä pitää olla kekseliäs ja luova.

Olemme Scriptiossa keränneet yhdelle sivulle erilaisia yritys- ja yhteisöblogeja http://www.scriptio.fi/blogit/yritys-ja_yhteisoblogeja/ .

Eihän se Blogilistaa tietenkään vastaa, mutta antaa organisaatioiden bloggaajille edes vähän osviittaa siitä, mitä kaikkea blogilla voi tehdä.

Sellainen näppituntuma on, että blogit alkavat olla koko ajan vakavammin otettava viestintäkanava. Edelläkävijät ovat tosiaan jo siirtyneet uusiin haasteisiin, mutta suuret massat tulevat vasta nyt perässä. Odotan myös mielenkiinnolla miten tämä sosiaalisen median kenttä yrityksissä avautuu!

Outi Lammi kirjoitti...

Ihan totta, uusia kanavia tarvitaan myyntiin ja markkinointiin. Lisäksi näen sosiaalisessa mediassa potentiaalia tehokkaaksi verkostoitumisvälineeksi pienyrittäjille ja freelancereille, mikäli niin halutaan. Mutta tekemistä ja kansavalistustyötä riittää. Yritin tuota bloggauksen riemua välittää viime syksynä mm. omalle naisyrittäjäjärjestölleni: http://outilammi.blogspot.com/2008/10/sopisiko-blogi-yritystoimintaasi.html. (No, jos tuon jutun kirjoittaisin nyt, sanoisin joistakin asioista hieman eri tavalla.)

Olen pitkin aamua lueskellut tilaamiani syötteitä ja törmäsin juuri mainioon artikkeliin, jossa kirjoitetaan sosiaalisen median käytöstä yrityksen sisällä. Artikkelissa tuodaan esille, miten sometyövälineiden käyttö yrityksen sisällä voisi totuttaa ihmisiä toimimaan ko. välineen kanssa myös ulospäin. Tässä on järkeä, sosiaalisen median käyttöön voi olla kynnystä jo ihan arkuuden vuoksi. Ja ainakin sen avulla olisi mahdollista vähentää sitä sähköpostitulvaa. Artikkelilinkki: http://www.socialtext.com/blog/2009/04/the-social-software-value-matr.html.

Saija kirjoitti...

Outi on kyllä nyt asian ytimessä.

Itse en kirjoittele blogia, koska ei ole mitään järkevää asiaa, mutta luen kyllä mielelläni :)

Yritysbloggaamiseen pitäisi todellakin kiinnittää enemmän huomiota ja saada "listattua" helpommin löydettäväksi.

Outi Lammi kirjoitti...

Kiitos näistä kaikista myönteisistä kommenteista. Saijalle sanoisin, että "järkevää" on suhteellisen käsite, tuskin se kriteeri näissäkään jutuissa aina täyttyy :) Toisaalta bloggaajat tarvitsevat myös lukijoita ja kommentit ilahduttavat.

Katsoin muuten juuri äsken, että esimerkiksi yrittäjänaisten Markkinapaikka-luettelossa ei ole oman blogini osoitetta ja toisaalta siellä jos missään sen pitäisi olla. Varmasti hyvä alku blogien "hyväksyttävyyden" edistämiseksi on aktiivisesti laittaa omaa blogilinkkiään näkyviin.

Sähköpostiosoitteen allekirjoituksessa minulla se jo onkin, tai oikeastaan minulla on 2 allekirjoitusta, joista toinen on "perinteisempi" ja toisessa on blogiosoitteen ohella myös Twitter-tunnus.