Sivut

tiistai 6. lokakuuta 2009

Hakujen tekeminen Twitter-virrasta

Twitterin hyötykäyttöä edistää kun onnistuu kehittämään itselleen käyttöstrategian, josta myös pitää kiinni. Sama pätee tietysti mihin tahansa sosiaalisen median työvälineeseen. Twitter-käyttäjälle näkisin tärkeänä kehittää jonkinlainen systeemi tweetvirtojen hallintaan – miten esimerkiksi taltioida hyödylliset linkit siten, että ne löytää myöhemmin.

Toinen tärkeä Twitter-hyötykäyttötaito on hakujen tekeminen. Tiedon seulonnassa pääsee mainiosti alkuun Twitterin omalla reaaliaikaisella haulla, vaikka esimerkiksi Googlea on mahdollista käyttää Twitter-hakuihin, ks. esimerkiksi Justin Parksin artikkeli Using Google Search to find interesting Twitter users

Tässä kuitenkin ohjeita perushakuja varten. Voit avata erillisen hakusivun, joskin seuraavassa esiteltävät hakulausekkeet voi kirjoittaa suoraan Twitter-tunnukseen liittyvän perussivun Search-kenttään. Arvelen kuitenkin, että vasta-alkajalle hakusivusta ja erityisesti sen kautta avattavasta lomakkeesta on apua.

  • Tietyn henkilön lähettämät viestit saat näkyviin kirjoittamalla hakukenttään from:+tunnus ilman @-merkkiä, esimerkiksi from:olammi näyttää jälkeni Twitterissä.

  • Tietyn henkilön lähettämät linkkejä sisältävät viestit saa näkyviin kirjoittamalla from:+tunnus ilman @-merkkiä + filter:links, esimerkiksi kirjoittamalla from:olammi filter:links pääsee tarkistamaan olenko laittanut viime aikoina eteenpäin mitään muuta kuin kehnoja vitsejä.

  • Ajatustenvaihdon seuraaminen Twitterissä on hankalaa etenkin jos seurattavia on paljon. Kahden henkilön välillä @-viesteinä toteutetun keskustelun näkee kirjoittamalla etsintälomakkeelle from:tunnus to:tunnus.

  • Kun haluat tietää käyttäjän lähettämät viestit jostakin nimenomaisesta aiheesta, voit kokeilla etsintää hashtagien avulla. Kirjoita hasthag +from:tunnus, esimerkiksi #PPT from:tonyramos näyttää joukon em. henkilön lähettämiä viestejä, joiden sisältönä on PowerPoint. Hashtagin käyttö ei ole välttämätöntä vaan voit kirjoittaa myös pelkän hakusanan ilman risuaitamerkkiä.

Kaikkea edellä esitettyä voi yhdistellä melko vapaasti. Esimerkiksi #PPT filter:links palauttaa tweetit, joissa on käytetty hashtagia #PPT ja jotka sisältävät linkkejä.

Advanced Search -kohdasta aukea lomake, jonka avulla on helppo toteuttaa useita yhtäaikaisia kriteerejä sisältäviä hakuja. Jos olet käyttänyt esimerkiksi Googlen edistyneiden hakujen lomaketta, osaat käyttää tätäkin. Hakulomakkeen avulla käy kätevästi mm. aikavälin määrittely tai voit etsiä tweettejä, jotka on lähetetty ennen tai jälkeen halutun ajankohdan. Lomaketta käyttäessään oppii myös useimmin käyttämiensä hakulausekkeiden syntaksin. Lisäksi kannattaa vilkaista hakuoperaattoreiden luetteloa.

Selainlaajennuksilla ja apuohjelmilla on omia hakutoimintojaan, joiden ohjeita pitää katsella kyseisen lisähärpäkkeen omalta kotisivulta. Esimerkiksi iGoogleen asennettavassa TwitterGadgetissa haun voi toteuttaa kirjoittamalla hakusanan viestikenttään ja painamalla Ctrl+q (q=query). Tämän jälkeen näytetään kaikki tweetit, joissa kyseinen hakusana esiintyy. Jos hakukriteerisi sisältää useita sanoja, kirjoita sanat lainausmerkkien sisälle, esimerkiksi "google apps". Hakusanana voit käyttää myös hashtagia tai käyttäjätunnusta. Ole huolellinen TwitterGadgetin kanssa, jotta et vahingossa paina Enteriä hakukriteerin kirjoittamisen jälkeen (tapahtuu muuten todella helposti). Tämän toistuessa tarpeeksi usein seuraajasi saattavat kummastella aivoituksiasi. TwitterGadgetin asetuksista voikin muuttaa Enter-näppäimen toimintatapaa siten, että viestien lähettäminen vaatii sinisen Submit-kuvakkeen napsautuksen hiirellä. TwitterGadgetilla tehdyt haut voi tallentaa myöhempää käyttöä varten pienellä vihreällä kuvakkeella, joka ilmestyy näkyviin haun toteuttamisen jälkeen.

Vielä vinkki Twitterin narsistiosastolta: Olet varmaankin huomannut, että tweettejä voi merkitä suosikeiksi (favorites) – Twitter-perussivulla ja useimmissa apuohjelmissa/laajenteissa näiden symbolina on tähti. Jos haluat tietää monenko henkilön suosikkeihin sinun lähettämäsi tweet on päätynyt, kirjoita Googlen hakukenttään
site:twitter.com/*/favorites @[tunnuksesi].

Ei kommentteja: